Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Unknown

Προσοχή με αυτό το κουίζ στο Facebook


Την τελευταία εβδομάδα, μια εφαρμογή με το όνομα «My Most Used Words» κάνει θραύση και έχει γίνει viral παγκοσμίως
. Αρχικά γιατί όλο και περισσότεροι χρήστες την χρησιμοποίησαν για να «παίξουν» στο κουίζ της, αλλά στη συνέχεια γιατί γνωστά διεθνή Μέσα όπως η HuffPost και το Time την χαρακτήρισαν ως «εφιάλτη των προσωπικών δεδομένων» και «παραβίαση της ιδιωτικότητάς σας».

Τι συμβαίνει ακριβώς με αυτή την εφαρμογή; Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς κουίζ, αλλά μια εφαρμογή που εντοπίζει τις λέξεις που έχει διαχρονικά χρησιμοποιήσει περισσότερο στο Facebook ένας χρήστης, και στη συνέχεια του τις παρουσιάζει σε ένα «λεκτικό σύννεφο».

Κι ενώ τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του, εκατομμύρια χρήστες του Facebook χρησιμοποίησαν την «υπηρεσία», άρχισαν οι φήμες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Αν ήθελε κάποιος να την ενεργοποιήσει, έπρεπε να δώσει στην εταιρία που δημιούργησε το app, όχι μόνο τις δημόσιες πληροφορίες του προφίλ του, αλλά και πρόσβαση στην λίστα φίλων, στα timeline posts, σε όλες τις φωτογραφίες του, στο ιστορικό εκπαίδευσης και πόλης γέννησης, στα likes και στο IP address του χρήστη. Διαφορετικά, το «λεκτικό σύννεφο» επέστρεφε κενό.

Κάπως έτσι, τα Μέσα άρχισαν να αναφέρουν την συγκεκριμένη εφαρμογή και την εταιρία της, Vonvon, ως ύποπτη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κάτι που οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε κατακόρυφη πτώση της χρήσης της.

Τι συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια με αυτή την εφαρμογή και apps όπως αυτό που μας ζητούν πρόσβαση σε κάτι παραπάνω από τα δημόσια στοιχεία μας; Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς του Time.com, είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να το γνωρίζει ο μέσος χρήστης, καθώς χρειάζεται κάθε φορά έλεγχος του κώδικα γραμμή-γραμμή.

Στην περίπτωση του «My Most Used Words» τώρα, ο πρόεδρος της εταιρίας ανέφερε πως ο λόγος που ζητούνταν οι παραπάνω πληροφορίες δεν ήταν κακόβουλος: Απλώς η εταιρία διέθετε μεγάλη γκάμα από online quiz, και με αυτό τον τρόπο θα διευκόλυνε τους χρήστες: Αν προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλη εφαρμογή της εταιρίας, δεν θα τους ξαναεμφανιζόταν κανενός είδους αίτημα για πρόσβαση.

Όντως, μετά από ελέγχους ειδικών, όπως αναφέρει το Time.com, δεν βρέθηκε κάποιου είδους ύποπτη δραστηριότητα ή πώληση προσωπικών στοιχείων από την εταιρία σε διαφημιστές. Επιπλέον, η Vonvon έσπευσε να διορθώσει τις ρυθμίσεις της εφαρμογής, και πλέον μπορεί κανείς να την χρησιμοποιήσει δίνοντας απλώς πρόσβαση μόνο στις δημόσιες πληροφορίες του προφίλ του.

Ωστόσο, συστήνεται στους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούν online, καθώς δεν είναι όλες εξίσου «αθώες» - ιδιαίτερα όσες ζητούν πρόσβαση στη λίστα των φίλων σας. Επομένως, όταν συναντήσετε τέτοιο αίτημα, σκεφτείτε διπλά προτού πατήσετε το «Συμφωνώ».

ΠΗΓΗ

Unknown

About Unknown -

Author Description here.. Nulla sagittis convallis. Curabitur consequat. Quisque metus enim, venenatis fermentum, mollis in, porta et, nibh. Duis vulputate elit in elit. Mauris dictum libero id justo.

Subscribe to this Blog via Email :